camp chapell

Artikeltext: Stefan Sandberg         Bild: Erling Karlsson

Hösten 2018 sålde Strömsunds pastorat Hillsands kapell. De nya ägarna, privatpersonerna Erling och Angela Karlsson från Osby i Skåne, har stora drömmar och visioner för sitt kapell. Idéer som på ett positivt sätt kan komma att involvera hela Hillsandsbygden - och konstnärer från Kina. Nu berättar Erling om planerna för Hillsands kapell.

Allt började med en tanke efter ett besök hos en vän i Jämtländska Laxviken. Längtan till naturen, en önskan om att kunna hitta en skogsnära sysselsättning och ett sökande efter en sommarstuga – allt sammanföll med försäljningen av Hillsands kapell. Allt kändes rätt med Hillsands kapell, säger kapellägaren Erling.

Erling och angela

65-årige Erling är uppväxt i Osby – ett samhälle där den skånska slätten övergår till skog och där leksakstillverkaren Brio har sina rötter. Erlings far, som var en jägare och skogsman, helförlamades tidigt av Parkinsons. Fars tragiska sjukdom har lärt mig att glädjen i livet finns där hela tiden, så länge man är frisk. Jag är ödmjuk och tacksam för de möjligheter som har gett mig ett bra och spännande liv, konstaterar Erling.  
I 25-årsåldern startade Erling sitt första företag, ett bevakningsbolag med kunder som bland annat Ikea. Erling har ett stort intresse för hundar, främst Schäferrasen. Jag hade förmånen att få träna mina hundar på arbetstid. De var alltid vid min sida, både i tjänsten och på fritiden, säger Erling.
En trafikolycka 1998 höll på att kosta mig livet. Då bestämde jag mig för att sälja företaget, för att i stället leva efter mina drömmar, berättar Erling.  
Jag har besökt Afrikas bergsgorillor, rest jorden runt tre gånger, seglat på medelhavet, tagit flygcertifikat, provat en karriär som författare och har hoppat fallskärm – alla mina drömmars mål. Allt har sin tid, men det som var starkast var längtan till naturen och det är det som känns så bra med Hillsand, säger Erling. 

Angela Guangqing Karlsson kommer ursprungligen från en stad i Kina som heter Qingdao. Staden har 9,5 miljoner invånare och den ligger vid Gula havet. Angela är femtiofyra år gammal och är utbildad konstlärare och inredningsdesigner. Angela har en son från ett tidigare äktenskap som heter Simon. Måleri, musik och matlagning är Angelas stora passioner, säger Erling. I Sverige har hon jobbat som bland annat bildlärare och har tillsammans med kollegor i restaurangbranschen tilldelats Guldgaffeln av husmanskostakademin. Angela skulle älska att få vara med vid någon byaktivitet i Hillsand. Laga mat eller klippa, klistra och måla med barnen. Ni behöver inte vara oroliga om ni hör några konstiga ljud från kapellet, det är förmodligen bara Angela som övar på sin sång, säger Erling.

Angela Guangqing Karlsson och kollegan Ulf,  tar emot priset Guldgaffeln. 

Kinesiska konstnärer

Jag och Angela har konstnärskontakter i Kina, som gärna vill få möjligheten att uppleva Sverige och Hillsand, berättar Erling. Vi har via konstnärsnämnden i Sverige ansökt om ett projektbidrag. Vi hoppas att detta skall innebära trevliga aktiviteter för hela bygden. Tillsammans med intresserade bybor och andra i närområdet, vill vi göra olika skapelser med de inbjudna kinesernas hjälp. Dessa aktiviteter kommer att sätta Hillsand på kartan och förhoppningsvis dra hit en hel del besökare till byn.
Om inte konstnärsnämnden bidrar, så kommer vi ändå att försöka genomföra ett program. Då i lite mindre skala. I framtiden vill vi att kapellet ska vara ett utflyktsmål, dit man kan komma för att njuta av konst från både lokala och internationella konstnärer, berättar Erling. 

Erling Karlsson, ägare till Hillsands kapell.

Kapellet och framtidsplanerna.

Just nu väntar vi på Länsstyrelsens medgivande för att få göra de förändringar vi önskar, säger Erling. Golvet i kyrksalen kommer att slipas och lackas. Bänkarna måste tas bort, men vi kommer att behålla några av dem i kyrksalen samt i matsalen. Predikstol och altarring kommer att finnas kvar och en kopia av altartavlan kommer att målas. Kyrksalen kommer att inredas med bekväma möbler och en flygel. Vi kommer även att undersöka möjligheterna till att sätta dit en braskamin. I övrigt kommer vi inte att göra något mer i kyrksalen, säger Erling.
Vi bygger tre rum i salen vid köket, rummen får lite av en hotellinredning som vi kom över.
Samma sal får en matsal. Vi vill använda två av kyrkbänkarna längs med väggen, med bord och stolar framför, så att det finns plats för minst 20 ätande gäster.
Den befintliga toaletten kommer att kompletteras med en dusch. Så småningom vill vi bygga ut med ännu en toalett och en dusch, i anknytning till den redan befintliga toaletten.
I kyrksalen vill vi skrapa väggarna och måla om i samma vita nyans. De kinesiska konstnärerna kommer att återställa de delvis skadade konstverken på väggarna.

Den stora ingången och tornet måste målas om och alla skador på fasaden efter hackspettar måste åtgärdas.
Regnvattnet från taket kommer att ledas bort från grunden. Glädjande nog, så är källaren numera helt torr och inget spår av mögel eller fukt syns, säger Erling. Vi vill ha en bastu och badtunna på tomten, men placeringen är ännu inte fastställd, då vi måste ta hänsyn till det etiska intrycket av kapellet. Sly och buskar skall åtgärdas snarast när vädret tillåter det. Vi kommer även införskaffa en båt, så fort vi har hittat en lämplig plats att lägga den på.
 
För att klara den ekonomiska biten av underhållet, så måste vi ha intäkter. Därför vill vi hyra ut till fiskare, fjällvandrare och andra naturälskare. Nästa sommar hoppas vi att kyrksalen skall vara klar och då siktar vi in oss på att utöka med yoga och konst, såväl galleri som konstkurser, vi avser även att ha en ställplats för husbilar vid kapellet, berättar Erling.

vill vara en del av hillsand

Vi vill att hela byn ska känna och veta, att de på sätt och vis har kvar sitt kapell. Vi lånar kostnadsfritt ut det till olika aktiviteter, så som bröllop, dop eller vad det nu kan vara för aktivitet. Vi vill vara en del av Hillsand och vi vill hjälpa till att bevara det fina som finns här. Vi kan kanske hjälpa till att marknadsföra denna del av Jämtland. Vår avsikt är att återta traditionen med julotta i Hillsands kapell. Om intresse finns, varför inte en kombination av julotta och julfrukost, säger Erling.
 
Vi vill att alla skall veta att de alltid är välkomna till oss i Hillsands kapell. Titta bara in – när som helst, så bjuder Angela och jag på kaffe, avslutar Erling.